Even voorstellen

Els Leegwater

Mijn naam is Els Leegwater en ik ben eigenaar van TypTalent.
Sinds mijn 12e ben ik besmet met het typevirus! Dat verdient enige uitleg. Op het voortgezet onderwijs leerde ik typen volgens het 10-vingersysteem blindtypen; ik vond het echt geweldig, daar moest ik meer mee gaan doen. In mijn vrije tijd typte ik verslagen, notulen en soms gewoon stukjes uit de krant; ik had mijn hobby gevonden. Totdat ik op een dag van mijn hobby mijn werk kon maken.

Ik werd docent Machineschrijven/Tekstverwerken. Op een aantal opleidingen was dit vak nog een onderdeel van het examen. Wat een prachtige tijd was dit. De elektronische schrijfmachine had zijn intrede gedaan en ik genoot van dit geluid. Ruim 20 typemachines die tegelijk bedient werden en het mooiste van alles: de leerlingen leerden een basisvaardigheid waar zij de rest van hun leven profijt van hadden. Nadat de elektronische schrijfmachine ingeruild werd voor de computer, verdween langzamerhand ook het typen volgens het 10-vingersysteem. Het beheersen van de softwareprogramma’s werd belangrijker.

Na 23 jaar als docent te hebben gewerkt in het voortgezet onderwijs wil ik weer terug gaan naar waar het ooit begonnen is: kinderen/leerlingen/cursisten leren typen volgens het 10-vingersyteem blindtypen.
Want het is toch best vreemd? Kinderen leren, al vanaf heel jonge leeftijd, om te gaan met tablet en laptop, maar het juist aanslaan van de toetsen wordt daarbij niet aangeleerd. Een basisvaardigheid die van groot belang is!'

Mijn cursus(sen)