Lezing

Leonardo da Vinci (LEZING IS UITVERKOCHT)

(LEZING IS UITVERKOCHT) LEONARDO DA VINCI

Hij was een echte uomo universale, een algemeen geschoolde mens. Meer dan dat, Leonardo da Vinci was een genie en als het op kunst aankomt een van de grote drie van de Italiaanse renaissance, samen met Rafaël en Michelangelo. Van die grote drie is hij de derde aan wie het Teylers Museum in Haarlem een tentoonstelling wijdt. Het museum exposeert vanaf 5 oktober originele tekeningen van Leonardo. In de lezing leiden we niet alleen uw bezoek aan de tentoonstelling in, maar tonen tot in detail het oeuvre dat niet in Haarlem te zien zal zijn.

Dat oeuvre is niet heel groot, maar des te interessanter. Neem de Mona Lisa. Waarom het zo'n goed werk is, wordt pas duidelijk als je het met contemporaine schilderijen vergelijkt. Of 'De dame met de hermelijn' (zie afbeelding) met die uiterst afgewogen, maar beslist niet saaie compositie. De draaiing in het lichaam van de geportretteerde was voor die tijd vernieuwend. En dan dat gehavende 'Laatste Avondmaal' uit Milaan. Een harmonieuze en volkomen nieuwe compositie, maar iets te experimentele uitvoering waardoor de muurschildering ging afbladderen.

In de lezing zullen we natuurlijk ook de mythe van Leonardo da Vinci te berde brengen. De 'Mona Lisa' is gestolen, Marcel Duchamp maakte er een beroemde persiflage van (google eens LHOOQ) en Leonardo was ook nog een uitvinder bij wie niet alles lukte. De vliegmachine werkte bijvoorbeeld niet. We buigen ons ook over de betekenissen in zijn schilderijen. De spreker zal het kaf van het koren scheiden, verwacht dus geen Da-Vinci-Code-achtige lezing. Wel een interessante verrijking van de tentoonstelling in het Teylers Museum.

Wanneer:

Gegeven door: Bureau Boeiend Krzysztof Dobrowolski-Onclin
Datum: 18 november
Aanvang: 12:00 uur
Toegang: € 10 (25% korting voor leden van De Bieb voor de Zaanstreek of CJP-houders) per persoon
Aantal plaatsen: 25
Adres: De Bieb, Westzijde 170a
Plaats: Zaandam

Reserveer plaatsen
1
2
3
Meer