Lezing

Maestro Van Wittel, Hollandse schilder van het Italiaanse stadsgezicht

Caspar van Wittel is een van de vele kunstenaars die in de 17e eeuw naar Italië trekken om inspiratie op te doen. Zo raken Utrechtse schilders in Rome diep onder de indruk van het werk van Caravaggio en introduceren zijn stijl in Nederland.

De stadsgezichten die Van Wittel vanaf 1680 in Italië maakt zijn echter ook in Italië zo geliefd dat hij erin slaagt in zijn nieuwe thuisland een succesvolle carrière op te bouwen. Hij neemt de naam Vanvitelli aan en keert niet meer naar Nederland terug.

Zijn naam en faam raken wijd verspreid en zijn werken worden opgenomen in Italiaanse, Engelse, Duitse en Spaanse collecties. Hij schildert Venetië, Florence, Rome en Napels tot in de kleinste details en beïnvloedt hiermee latere Italiaanse vedutisten (schilders van stadsgezichten) zoals Bellotto, Pannini en Canaletto.

In Nederland is de naam Van Wittel echter vrijwel onbekend gebleven. Zijn geboortestad Amersfoort eert de internationaal befaamde schilder nu met een grote tentoonstelling met 45 schilderijen die tot 5 mei te bewonderen is.

De inleidende lezing onderzoekt het verschijnsel van reizende kunstenaars, bekijkt de populariteit van stadsgezichten bij de Grand Tour reizigers en besteedt daarbij speciale aandacht aan de belevenissen van Van Wittel in Italië. Een lezing om alvast in vakantiestemming te komen!

Wanneer:

Gegeven door: Isolde Scholberg
Datum: 18 april
Aanvang: 19:30 uur
Toegang: € 15 per persoon
Aantal plaatsen: 25
Adres: Westzijde 170
Plaats: Zaandam

Reserveer plaatsen
1
2
3
Meer