Lezing

Siena

De schilderachtige stad Siena wordt gedomineerd door de hoog gelegen, markante dom. De wirwar van steile straten in de oude stad maakt de indruk dat de tijd er stil is blijven staan. Zelfs in Toscane wordt Siena geroemd om de historische uitstraling. De bewaard gebleven stadsmuren, de ranke stadhuistoren en de oude kerken waarvan de silhouetten het stadsbeeld bepalen, dragen daaraan bij.

De dom van Siena is een verhaal op zich. Eigenlijk had het kerkgebouw dat er nu staat vergroot moeten worden tot een ronduit megalomaan project. Wegens onder meer verkeerde bouwtechnische berekeningen ging dat uiteindelijk niet door, maar het bijzondere is wel dat er van de 'Duomo Nuovo' nog resten overeind staan. U ziet tijdens de lezing niet alleen de huidige dom met zijn kunstschatten, maar ook de resten van de nieuwe dom en het museum dat in een bewaard gebleven deel van de nieuwe kathedraal is gehuisvest.

Tot de kunstschatten van Siena behoort de 'MaestĂ ' van Duccio, een groots altaarstuk met een rijke symboliek. U ziet ook het doopvont, een van de belangrijkste kunstwerken uit de vroege Renaissance. We gaan in op de betekenis van Ambrogio Lorenzetti's fresco's over het goede en het slechte bestuur in het stadhuis: het Palazzo Pubblico. En natuurlijk zullen we aandacht besteden aan de beroemde Palio, de paardenrennen waarin de Sienese wijken met elkaar wedijveren.

Wanneer:

Gegeven door: Bureau Boeiend Krzysztof Dobrowolski-Onclin
Datum: 9 september
Aanvang: 12:00 uur
Toegang: € 10 (25% korting voor leden van De Bieb voor de Zaanstreek of CJP-houders) per persoon
Aantal plaatsen: 25
Adres: De Bieb, West 170a, Zaandam
Plaats: Zaandam

Reserveer plaatsen
1
2
3
Meer